Zastanawiasz się, jak przygotować spiżarnię na jesień? Jeśli tak, to koniecznie zainteresuj się tematem praktycznych regałów metalowych! Tego rodzaju wyposażenie pozwoli Ci na łatwą organizację przetworów!
Spis treści
Wybór odpowiednich regałów: jak przystosować domową spiżarnię na jesienne przetwory
Spiżarnia to najlepsze miejsce do przechowywania zapasów żywności. Najczęściej organizuje się ją w domu, tuż przy kuchni, albo w piwnicy. Pamiętaj, że pomieszczenie musi być wyposażone w sprawną wentylację. W spiżarni powinna panować niższa temperatura niż w innych pomieszczeniach. Dzięki temu będziemy mogli zapobiec psuciu się jedzenia.
W spiżarni, oprócz wentylacji, bardzo ważna jest organizacja. To pomieszczenie przeznaczone do przechowywania, dlatego zadbaj o zakup odpowiednich mebli, które umożliwią bezpieczne i stabilne ustawienie słoików czy pudełek. Do tego celu najlepiej sprawdzają się regały metalowe. Solidne modele dla osób, które chcą mieć możliwość dopasowania mebli do swoich potrzeb dostępne są w ofercie Metalkas. Na stronie metalkas.com.pl/regaly-metalowe/do-spizarni znajdują się liczne modele regałów w wielu wariantach rozmiarowych i kolorystycznych.
Zalety regałów metalowych: dlaczego warto na nie postawić?
Regały metalowe od Metalkas mają wiele zalet. Po pierwsze, są to meble o niezwykle solidnej konstrukcji. Wytrzymują spore obciążenia, nośność niektórych modeli to nawet 175 kg na półkę. Nadają się więc nie tylko do przechowywania słoików z przetworami, ale również wielu innych rzeczy, np. używanych rzadko sprzętów AGD.
Po drugie, regały metalowe są świetnym rozwiązaniem ze względu na elastyczność. Można je dowolnie dopasować do swoich potrzeb. Oferują możliwość zmiany wysokości półek, a do tego można łatwo rozbudować je o kolejne moduły, zwiększając przestrzeń przechowywania. Co więcej, niektóre modele oferują możliwość rozłożenia na dwa niskie moduły albo jako stół. Dzięki tym meblom można łatwo utrzymać porządek w spiżarni. Warto dodać, że czyszczenie regałów jest bardzo proste i nie wymaga stosowania specjalnych środków. Wystarczy wilgotna ściereczka i dodatek standardowego detergentu.
To jeszcze nie wszystkie zalety regałów metalowych. Modele od Metalkas są odporne na powstawanie korozji, a z ich montażem poradzi sobie każdy. Większość regałów montuje się na wcisk.
Krok po kroku: jak zbudować idealną spiżarnię z użyciem regałów metalowych
Marzysz o idealnie zorganizowanej spiżarni? Urządzenie tej przestrzeni wymaga odpowiedniego planu – stwórz go na kartce papieru lub w programie komputerowym, jeśli masz taką możliwość. Zmierz dokładnie pomieszczenie, przyjrzyj mu się i zastanów, jakie ustawienie będzie satysfakcjonowało Cię najbardziej. Regały powinny zostać ustawiane przy ścianach, dzięki temu będzie możliwość odpowiedniego zakotwienia ich do ściany zgodnie z dobrymi praktykami montażu.
Wybór regałów metalowych
Kiedy już zdecydujesz, jakie ustawienie podoba Ci się najbardziej, wybierz odpowiednie regały. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie modeli rozciągających się na całą wysokość pomieszczenia. Dzięki temu nie zmarnujesz ani jednego centymetra spiżarni. Zwróć uwagę na wymiary regałów oraz ich nośność. Półki muszą być dostosowane do obciążenia. Co więcej, znakomitym wyborem są regały z regulacją wysokości półek. Dopasuj ich wysokość do przechowywanych rzeczy i ułatw sobie codzienne korzystanie ze spiżarni.
Możliwość dopasowania regałów jest istotna, ale meble te powinny być również solidne: odporne na uszkodzenia i działanie wilgoci. Wśród propozycji od Metalkas znajdziesz modele najwyższej klasy, którym niestraszna jest ani korozja, ani zarysowania czy inne niekorzystne czynniki.
Pojemniki i organizery
Jeśli zamierzasz przechowywać na regale mniejsze przedmioty: słoiczki, drobne akcesoria lub tekstylia kuchenne, warto umieścić je w pudełkach czy specjalnych organizerach. Dzięki temu zajmą mniej miejsca i będziesz mógł zawsze łatwo je znaleźć. Polecamy przykleić na pojemnikach etykiety z krótkim opisem zawartości.
Niezwykle ważne znaczenie ma sam system przechowywania. Rzeczy najczęściej używane umieść z przodu, tak samo produkty spożywcze z najkrótszą datą przydatności do spożycia. Regały podziel na sekcje: z przetworami, świeżymi warzywami czy sprzętami oraz akcesoriami kuchennymi. Dzięki temu zawsze będziesz mieć wszystko pod ręką.