10 rzeczy, których nie wiedziałeś o sushi

Jednym z moich ulubionych aspektów każdej podróży jest jedzenie. Uwielbiam próbować lokalne przysmaki i to właśnie dzięki podróżom odkryłam potrawy, które są do dziś moimi ulubionymi. Jedną z nich jest sushi. A że dziś  jest Międzynarodowy Dzień Sushi (nie żartuję!), to pomyślałam, że to dobry moment, żeby poznać kilka mało znanych faktów na temat tego kulinarnego cuda. Zaczynamy!

1. Sushi nie pochodzi z Japonii! Nare-zushi, czyli fermentowana ryba zawinięta w moczony w occie  ryż, która była inspiracją dla współczesnego sushi, powstała w okolicach rzeki Mekong, skąd rozprzestrzeniła się do China i dopiero potem do Japonii, gdzie przez lata ewoluowała.

2. Słowo sushi nie znaczy po japońsku ‚surowa ryba’ jak powszechnie się uważa, tylko ‚kwaśny ryż’ (ryż namoczony w specjalnym occie).

3. Wasabi, które jesz do sushi prawdopodobnie nie jest prawdziwym wasabi. Prawdziwe wasabi robi się w korzenia rośliny zwanej Eutrema japonica, i jest bardzo drogie. To, co zazwyczaj podaje się w knajpach z sushi jako wasabi zrobione jest z chrzanu, gorczycy i zielonego barwnika.

4. Nori, czyli suszony wodorost używany do zawijania rodzaju sushi zwanego maki, był kiedyś zeskrobywany z łodzi rybackich i suszony na słońcu. Obecnie nori pochodzi ze specjalistycznych hodowli.

5. Nigiri, czyli plaster ryby położonej na ubity kawałek ryżu, powinno się jeść do góry nogami, tak, by wkładając go do ust, rybę kłaść na języku.

6. Gdy mowa o konkretnym rodzaju sushi, to nazywa się je wtedy zushi. Np. nigiri to nigiri-zushi.

7. Sushi powinno się jeść rękami. To jedyny właściwy sposób z punktu widzenia tradycji. Pałeczki powinno używać się tylko do sashimi (czyli surowej ryby).

8. 80% światowych połowów tuńczyka błękitnopłetwego przeznaczonych jest na sushi (oraz sashimi).

9. Ryba na sushi, która ma być spożywana na surowo, musi być najpierw zamrożona w temperaturze -20 stopni przez co najmniej 24h. Robi się tak w USA and Europie , by pozbyć się ewentualnych pasożytów. W Japonii, kucharze przygotowujący sushi są trenowani tak, by mięso zaatakowane pasożytem wyłapać gołym okiem.

10. Mieszanie sosu sojowego z wasabi jest faux pas i może obrazić szefa kuchni, który przygotował twoje sushi.

 

Happy SUSHI DAY!

Sushi bar w Nara, Japonia

Sushi bar w Nara, Japonia

Źródła:

  • http://goasia.about.com/od/Food-in-Japan/fl/Interesting-Facts-About-Sushi.htm
  • http://www.jasminesushi.com/sushifacts.html
  • http://www.dailyholidayblog.com/2013/06/international-sushi-day-10-fun-facts/
O tym jak dziecko nie zrujnowało mi życia
Pocztówki z długiego weekendu

17 komentarzy

  1. Nie wiedziałam, że powinno się mrozić rybę! Myślałam, że robią tak dla wygody :D

    Post a Reply
  2. Znam punkt 7 i 10, ale ostatni bez przerwy łamię ;-) Ale staram się żeby szef kuchni tego nie widział ;-)

    Post a Reply
  3. Garść bujd w tym artykule…
    4. może też było zeskrobywane, co nie znaczy że w ten sposób ogólnie pozyskiwane
    5. rzeczywiście tak chyba powinno się jeść zadziwiające że nie wie o tym 90% Japończyków
    6. możemy swobodnie nazywać nigiri sushi, maki sushi litera „s” zamienia się na „z” w języku japońskim ze względów czysto fonetycznych gdy łączymy nazwę rodzaju sushi z samym sushi, znaki pozostają bez zmian a że potrawa o której mówimy przyjęła się w języku polskim jako „suszi” (gdybyśmy chcieli się czepiać powinno być „susi” ale to słowo obce zadomowiło się u nas z rodzimym czytaniem „sushi”) to nie ma potrzeby mówić nagle zushi
    7. skąd ten pogląd? można prosić o jakieś źródła?
    8. skąd to przekonanie? względem prawnym? jakie to prawo?
    10. rzeczywiście jest faux pas ale czy obrazi mistrza sushi? wątpię

    Post a Reply
    • Źrodła informacji są podane na samym dole wpisu.
      Wrzuć troche na luz Marek. To jest prywatny blog, a nie encyklopedia.

      Post a Reply
    • CO do punktu 7 – znajdziesz to w każdym artykule, reportażu itp. dotyczącym historii i kultury jedzenia sushi.
      Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego w restauracjach sushi podają mały ręcznik? To była kiedyś potrawa biednych rybaków i niespecjalnie przejmowali się czym to jeść i jedli rękoma. I zwyczaj tej pozostał do dziś. Oczywiście można jeść pałeczkami. Absolutnie nie należy jeść sztućcami.

      Post a Reply
  4. 7. nie do końca…
    Historyczne uzasadnienie nie wpływa na fakt, iż w japońskich książkach o sushi autorzy podają dwa sposoby jedzenia sushi (ręką lu pałeczkami) – obydwa wymienione jako „umai” – smaczne!;)

    Post a Reply
  5. Polska język – trudna język~ Artykuł fajny :3

    Post a Reply
  6. 3 rzeczy wiedziałam…reszta ciekawostki, dzięki :)

    Post a Reply
  7. Punkt 10 to jakaś kompletna bzdura, 3 lata już zyje w Japonii, nie raz widzialem jak japonczycy mieszają razem wasabi z sosem sojowym, w restauracjach. Nikt nic nie mówi, szef kuchni sie nie obrusza. Kiedy zapytałem znajomych Japonczyków czy to prawda, to zrobili dziwną minę i zapytali mnie „A czemu niby nie można mieszać?”

    Post a Reply

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poinformuj mnie o nowych komentarzach na e-mail. Możesz także SUBSKRYBOWAĆ ten wpis bez komentowania.